Montag, 26. Mai 2014

Aargauer Rüeblitorte

Endlich kommt auch mal ein typisch schweizerisches Rezept! :) Die aargauer Rüeblitorte (Karottentorte):





Zutaten:

5 Eier
1 Zitrone (Schale)
100g Zucker
1Pk. Vanillezucker
1TL Zimt, Nelken
1TL Backpulver
300g Karotten
100g gemahlene Mandeln
3EL Wasser
75g Mehl

für Glasur:

200g Puderzucker
2EL Zitronensaft
einige Marzipan Karotten (nach Geschmack, muss aber nicht sein)

Form:
Springform mit Backpapier belegt, Rand eingefettet und bemehlt

Backen:
ca. 40 (+/-) Minuten auf der untersten Rille des bei 180 Grad vorgeheiztem Ofen

Zubereitung:

Eier trennen, Eigelb mit Zucker schaumig rühren, ca. 5 Minuten. Zitronenschale dazugeben, Mandeln geriebene Karotten, Zimt (und Nelkenpulver) und 3 EL Wasser unterrühren. Mehl mit Backpulver gut vermischen und dazu sieben, Eiweisse steif schlagen und unterheben. 
Kuchenmasse in die vorbereitete Form geben und backen. 
Zur Probe ob der Kuchen fertig ist, einfach mit einer Stricknadel oder einem Messer hineinstechen. Wenn nichts mehr kleben bleibt, Kuchen aus dem Ofen rausnehmen und kurz ein wenig abkühlen lassen. In der Zwischenzeit Glasur vorbereiten. Dazu einfach Puderzucker und Zitronensaft gut verrühren. Die Glasur auf den Kuchen streichen und gut verteilen. Danach kann man wenn man will, noch einige Marzipan Karotten darauf setzen. Kuchen komplett auskühlen lasse.
En Guete!



Swiss carrot cake

Finally I got to this recipe! It's a typical swiss carrot cake recepie from the Kanton Aargau, a part in the german part of Switzerland. This cake is just amaaaazing!! ;) 

Ingredients:

5 eggs
1 lemon, peel
100g (1/3 cup) sugar
1 package Vanillasugar
1 teaspoon cinnamon, cloves
1 teaspoon baking powder
300g (1 1/3 cup) grated carrots
100g (3/8 cup) grounded almonds
3 tablespoons water
75g (2/3 cup) flour

for glazing:
200g (1 1/3 cup) sugar powder
2 tablespoons lemon juice
some marzipan figures (by joice)

baking form:
springform, covered with a baking paper, sideparts greased and floured

baking:

approximately 40 minutes on the lowest part of the at 180 degrees celsius preheated oven.

How to:


Separate the eggs. Mix the yellows with all of the sugar in a bowl until it gets foamy (about 5 minutes), add the lemon peel, almonds, carrots, cinnamon (if you like cloves) and water and stear it a little. Mix flour with baking powder and sieve it to the mixture. Beat the eggwhites until they're hard and put on underneath, mix everything very well. Fill the mass into the prepared form and bake it. 

To try if the cake is ready yet, prick in with a needle or a knife. If nothing sticks to it, the cae is done! Take it out of the oven and let it cool down just a little. In the mean time prepare the glazing by mixing together the two ingredients. Spread it carefully on the top and the sides of the cake, place some marzipan figures on top if you like.
Let the cake cool down completely.
Enjoy!



 Not the best picture... :P

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