Montag, 13. April 2015

Raw vegan chocolate caramel cashew cake

Ingredients:


For the cake:

1 cup cashews
1 cup dates
1 teaspoon vanilla extract or fresh vanilla
2 tablespoons cacao powder

For the caramel:

3/4 cup dates
1 teaspoon vanilla extract/fresh vanilla
Cinnamon and nutmeg, to taste (about 1/2 teaspoon of each)
2 tablespoons melted coconut oil
Water, as needed (I used about 1 cup altogether)

For the topping:

Handful cashews
Cinnamon
Nutmeg

How to:


To make the cake: put the cashews in your food processor and process until they become small crumbs. Add the rest of the ingredients and process until it all begins to stick together. Press into a small spring form pan (mine was about 6 inches), leaving the sides slightly higher than the center so you can later pour in the caramel. Leave in the fridge for a few hours or overnight.
To make the caramel: blend all the ingredients until smooth, adding water as needed to get a caramel consistency. Pour into the center of your cake and spread to the sides so it drizzles down. Top off with cashews or other nuts if you wish. 
If it melts you can always eat it as a mousse, it's incredibly delicious as well! ;)

Zutaten:


Für den Teig:

1 Tasse Cashewnüsse
1 Tasse Datteln
1 TL Vanille Extrakt oder ein wenig Vanilleschote
2 EL Kakaopulver

Für das Caramel:

3/4 Tasse Datteln
1 TL Vanille Extrakt/Vanilleschote
je 1/2 TL Zimt und Muskatnuss
Wasser (soviel man braucht damit es nicht zu fest wird)

Deko:

Handvoll Cashews
Zimt, Muskatnuss

Zubereitung:


Teig: Die Cashews im Hacker zerkleinern, dann mit dem restlichen Zutaten vermischen und (am besten im Mixer) zu einer Masse verarbeiten. Das ganze nun in einer Form glatt streichen, die Seiten ein bisschen höher lassen, damit man das Caramel in die Mitte geben kann. Das ganze am besten für ein paar Stunden oder über Nacht in den Kühlschrank oder besser Gefrierschrank stellen.
Caramel: Alle Zutaten im Mixer mixen bis es eine schöne glatte Sauce gibt. Sie sollte jedoch nicht zu flüssig sein, daher mit dem Wasser aufpassen... ;) Dann das fertige Caramel in die Mitte des gekühlten Kuchens geben und nach aussen ausstreichen. 
Als Deko kann man einige Cashews auf dem Kuchen verteilen oder Zimt darüber sträuen. 
Falls der Kuchen schmelzen sollte, kann er als Mousse genossen werden, ist auch extreeeem lecker!


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